Blog: zo hervind je je balans

26 jul 2018

Zo hervind je je balans

We moeten te veel en we niksen te weinig. Alhoewel we er vaak van overtuigd zijn dat we veel moeten, mist ons lijf en ons hoofd vaak de broodnodige pauze om weer energie op te doen. In de psychologie noemen we dat een disbalans tussen draagkracht en draaglast.

Beeld je eens een weegschaal in met aan de linkerkant een gewichtje ‘draaglast’. De draaglast bestaat uit activiteiten en gebeurtenissen die jou energie kosten. Denk maar aan een hoge werkdruk, financiële problemen of het overlijden van een dierbare. Aan de rechterkant hangt een gewichtje met draagkracht. Draagkracht bestaat uit datgene dat jou energie geeft en veerkrachtig maakt. Steun van een goede vriend, een geslaagd project op je werk of luieren in de zon. Soms helpt het om simpelweg een lijstje te maken.

Teken de weegschaal op een stuk papier en blik eens terug op de afgelopen maand. Schrijf dan op welke activiteiten of gebeurtenissen onder draaglast of draagkracht vallen. Hoe ziet jouw weegschaal er uit? Wellicht vraagt die weegschaal wel om wat gewicht op rechts. Geef die draagkracht een boost door activiteiten te plannen die jou energie geven of die je helpen om even bij te komen.

Zo hervind je je balans.

Iedereen ervaart wel eens stress, bijvoorbeeld tijdens een drukke periode op het werk of tijdens studie. We spreken van een probleem als stress langdurig aanwezig is en leidt tot klachten. Neem je klachten serieus, want hoe langer je wacht hoe groter de kans ontstaat op langdurige uitval. DiSofa biedt behandeling voor stressklachten en burn-out.