Blog-tips-voor-studenten-om-deze-coronatijd-door-te-komen

30 nov 2020

Hoe kom je als student deze coronatijd door?

Na een relatief zorgeloze zomer werden de touwtjes wat betreft de corona-maatregelen al snel weer aangetrokken. Door de coronacrisis was er geen (uitgebreide) introductie week, moet je afstand houden tot je medestudenten, zijn de kroegen dicht en mag je dat studiegebouw veelal online aanschouwen. Evenals de colleges over die interessante studie die daar gegeven worden.  Door corona valt veel structuur en sociaal bezig zijn weg. Het is onduidelijk hoelang de huidige maatregelen gaan duren waardoor er nog weinig vooruitzicht is op betere tijden. De vraag is:  hoe komen jij en je mede-studenten deze coronatijd door?

Onderzoek naar studeren in coronatijd

Tilburg University deed onderzoek naar studeren in coronatijd en concludeerde dat een specifieke doelgroep, waaronder studenten in maart 2020 significant vaker angst- en depressieve symptomen hadden dan werkenden (respectievelijk 33%, 30% en 20%, versus 14.5%), en dat was niet het geval in maart 2019 (Van der Velden, P. G., Contino, C., Das, M., Loon, P. van., & Bosmans, M. (september 2020).

Ook bij de Universiteit van Amsterdam wordt onderzoek gedaan naar de mentale gesteldheid van studenten. Naar schatting had 20% van de studenten voor de coronacrisis al last van psychische problemen. Sinds de coronacrisis is dit alleen maar erger geworden (artikel Volkskrant dd. 22/10/2020 citaat van hoogleraar Reinout Wiers) en hebben veel studenten last van motivatieproblemen en van depressie- of stressklachten.

Je bent dus niet de enige!

Tips voor studenten

  • zorg dat je een ritme aan blijft houden, dit zorgt voor structuur en regelmaat en werkt positief op je stemming. Bijvoorbeeld videobel elke ochtend om 9.00 met je studiegenoten en sluit met hen ook aan het einde van de middag de dag af met videobellen.
  • Blijf goed voor jezelf zorgen (eten/drinken, sporten, slapen). Weet dat uiterlijke verzorging ook van invloed is op je stemming
  • Ga elke dag even naar buiten en/of de natuur in: frisse lucht is goed voor je lijf en je brein! Maak een wandeling, ren of fiets met een vriend(in). Ga (online) sporten, sporten geeft energie en een positieve boost aan je stemming. Blijf in beweging.
  • Focus je op dingen die wel goed gaan (count your blessings)
  • Is je studentenkamer een rommel? Een opgeruimd huis = een opgeruimd hoofd
  • Vind creatieve manieren om je sociale contacten te onderhouden (online of met in acht neming van de voorschriften). Richt je meer op intensiever contact met een kleine kring.
  • Praat erover met andere studenten, dit kan erg opluchten. Houd ook contact met andere volwassenen (bijvoorbeeld familie of andere belangrijke personen in je omgeving).
  • Nemen negatieve gedachten de overhand of raak je in je negatieve gedachten verstrikt? Onthoud: jij bent niet je gedachten en je gedachten zijn ook geen feiten. In bijgevoegde video krijg je tips hoe hier mee om te gaan.
  • Ook op https://www.113.nl/depressie vind je een duidelijke animatie en meer informatie over depressie.

 

Kom je er met bovenstaande tips niet uit? Neem dan gerust contact op met DiSofa. Wij helpen je met onze ruime ervaring corona-proof graag weer op de goede weg!