Blog: wat kan je zelf doen als je een depressie hebt?

20 aug 2018

Wat kan je zelf doen als je een depressie hebt?

Als je depressieve gevoelens hebt zie je soms alleen maar de donkere wolken en niet de stralende blauwe lucht erachter. Wanneer deze gevoelens langer dan 2 weken aanhouden is het belangrijk om hulp te zoeken. Naast therapie en eventuele medicatie zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om met een depressie om te gaan. Een van onze GZ-psychologen geeft je 5 tips:

  • Activatie. Mensen met een depressie hebben vaak nergens meer zin in en ondernemen steeds minder activiteiten. Hierdoor halen zij weinig voldoening uit een dag en blijft de sombere stemming bestaan. Bij een depressie is het belangrijk om juist wel dingen te ondernemen en dan vooral activiteiten die je leuk vindt om te doen. Je zult merken dat je stemming hiervan opknapt. Mocht je op dit moment helemaal niets meer leuk vinden om te doen, bedenk dan welke activiteiten je vroeger leuk vond en begin hier weer mee.
  • Minder moeten. We zien vaak dat activiteiten die moeten een negatieve invloed hebben op je stemming. Kijk eens kritisch naar je weekplanning en probeer zoveel mogelijk ‘moet-activiteiten’ te schrappen. Hierdoor houd je meer tijd over voor het doen van leuke dingen. Het kan handig zijn om een dagboek bij te houden waarin je elke dag opschrijft wat je gedaan hebt en hoe je stemming was. Hierdoor krijg je inzicht in de invloed van verschillende activiteiten op je stemming en aan de hand daarvan kun je je weken op een goede manier indelen.
  • Gedachten ombuigen. Wanneer je depressief bent kijk je als het ware door een donkere bril naar de wereld om je heen. Je hebt veel negatieve gedachten en deze gedachten hebben een grote invloed op je gevoel. Wanneer je aan iets naars denkt voel je je vaak ook naar. Probeer eens om elke sombere, negatieve gedachte te vervangen door een positieve, realistische en helpende gedachte. Zo kun je de gedachte ‘ik ben dom, want ik heb mijn toets niet gehaald’ vervangen door de gedachte ‘ik heb mijn best gedaan en dat is belangrijk’. Het werkt het beste wanneer je deze gedachten opschrijft, zodat je het zwart op wit voor je ziet. Het focussen op deze helpende gedachten zorgt ervoor dat je stemming verbetert.
  • Sociaal contact. Merk je dat je vanuit je sombere stemming geen zin meer hebt om andere mensen te ontmoeten en dat je je steeds meer terugtrekt? Weet dan dat het juist wanneer je somber bent goed is om regelmatig contact te hebben met andere mensen. Probeer eens iets te delen van hoe je je voelt. Het praten over je sombere gevoelens kan opluchten en ertoe leiden dat de somberheid afneemt. Het delen van gevoelens kan daarnaast veel herkenning oproepen bij de ander, waardoor jij je minder alleen voelt staan.
  • Bewegen. Bewegen heeft vaak een gunstig effect op je stemming. Probeer elke dag buiten te wandelen, zodat je naast de beweging ook daglicht en frisse lucht krijgt. Je kunt deze activiteit ook combineren met sociaal contact door samen te gaan wandelen. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Veel mensen hebben somberheidsklachten. Een depressie kan veel impact hebben op je leven. Hoe eerder je met jezelf aan de slag gaat, hoe groter de kans dat je klachten weer verdwijnen.Een depressie is heel goed te behandelen. Lees meer over wat DiSofa jou kan bieden.