5 x tips wat je kunt doen tegen vermoeidheid

02 sep 2019

Ik ben zooooo moe!

Vermoeidheid is een van de meest gehoorde klachten in de huisartsenpraktijk.

Moeheid is een gebrek aan energie en heeft een enorm effect op hoe je je voelt. Veel mensen zijn voortdurend moe. Misschien omdat ze te veel hooi op hun vork nemen. Of door slecht slapen. Te veel en te lange tijd stress.

Tips van de huisarts

Soms is er lichamelijk iets aan de hand, bijvoorbeeld bloedarmoede of een trage schildklier, maar heel vaak vindt de arts geen lichamelijke oorzaak en krijg je algemene tips mee zoals ’s avonds geen koffie meer drinken of een uur voor slapen gaan geen beeldschermen meer als de vermoeidheid het gevolg is van slecht slapen.

Andere tips die huisartsen vaak geven is om gezond te eten en genoeg te bewegen. En vervolgens sta je weer buiten en je voelt je niet geholpen omdat je nog steeds te moe bent om bijvoorbeeld genoeg te gaan bewegen.

Tips van DiSofa

Dus… wat kun je vandaag al doen als je moe bent?

  • Erken dat je accu (bijna) leeg is. Als je moe bent, dan kun je minder doen dan je misschien zou willen.
  • Stel je verwachtingen bij. Als je moe bent, kun je niet als een tornado door je huis om alles schoon te maken en ben je niet zo productief als je zou willen. Laat die kritische stem in je hoofd even los en geef toe aan je vermoeidheid. Je bent niet voor niets moe.
  • Mensen die veel stress ervaren, kunnen zich vaak maar moeilijk ontspannen. Het is een negatieve spiraal: naarmate er meer stress in het spel is, is het lastiger om te ontspannen. Dat leidt vervolgens tot nog meer stress en vermoeidheid. Doe dagelijks ontspanningsoefeningen.
  • De meeste mensen willen die vermoeidheid helemaal niet voelen. Ze willen fit zijn. Vanuit de mindfulness weten we dat hoe harder je probeert van vervelende gevoelens af te komen, hoe moeilijker je er vanaf komt. Probeer je vermoeidheid te omarmen. Te accepteren dat je op dit moment moe bent. Geef aandacht aan je vermoeidheid en probeer te ervaren hoe het niveau van vermoeidheid van moment tot moment fluctueert.
  • Ga voor kleine overwinningen. Als je moe bent, kun je tegen alles opzien. Ben je in de avond fitter dan in de ochtend probeer dan om ’s avonds wat dingen te doen en ontzie jezelf in de ochtend.

Blijf je langere tijd last houden van vermoeidheid of heb je veel stress in je leven waar je hulp van een psycholoog bij kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.