Blog-online-behandelen-vanuit-Madrid-gz-psycholoog-Elles

10 apr 2020

Online behandelen in tijden van corona vanuit Madrid

Elles te Brake (GZ-psycholoog) werkt vanuit Madrid voor DiSofa. Zij werkt altijd online, want de behandelingen van DiSofa bestaan uit persoonlijke gesprekken via beeldbellen en online modules. Als ze haar werkkamer instapt, dan stapt ze in haar werkomgeving. “Dit ben ik gewend, dat is in deze tijd extra prettig”.

In 1 huis

Het grote verschil met de tijd vòòr de coronacrisis is dat Elles haar huis nu dagelijks deelt met haar partner en 3 kinderen. Met hem spreekt ze af wie van hen welke blokken van de dag werkt en wie voor de kinderen en het huishouden zorgt. Ze zijn ook allemaal aldoor thuis; de regels voor quarantaine worden in Spanje strenger nageleefd dan in Nederland. “Een van ons gaat alleen de deur uit voor de boodschappen. Er is veel politie op straat om te handhaven. En we doen alles om corona buiten de deur te houden”, legt Elles uit.

Online behandelen

In haar contacten met cliënten komt ‘corona’ vaak wel even aan de orde. “Sommige mensen zijn angstig. Voor anderen vervalt de structuur van de dag, als gevolg van de beperkingen. Daar hebben we het dan ook over. We houden de behandeldoelen uiteraard scherp voor ogen, maar we nemen mee wat de invloed van het coronavirus hierop is.”

Er komen bij DiSofa inmiddels ook meer aanvragen binnen dan anders. Of de psychische klachten het gevolg zijn de coronacrisis, is nog niet duidelijk. Wat zeer waarschijnlijk meespeelt is dat mensen de overstap naar online behandelen nu makkelijker maken, omdat het de enige mogelijkheid is.
Elles ziet de waardering voor online werken ook toenemen. “Het is nu meteen meer geaccepteerd. Mensen zien de voordelen nu beter en daardoor treedt er normalisatie op. In Spanje zie ik dat ook bij het thuiswerken. Dat was voor de coronacrisis zeer uitzonderlijk, nu is het geaccepteerd. Voor mij is online werken vertrouwd. Als DiSofa-psycholoog maak ik deel uit van een wereldwijd netwerk. We delen onze ervaringen met online behandelen en kennen elkaar goed. Natuurlijk hebben we het nu ook over corona; we zitten in deze crisistijd allemaal ver bij familie en vrienden vandaan.”

Wennen

In Spanje ging de bevolking 1 week eerder in quarantaine dan in Nederland. Inmiddels begint het te wennen. Elles: “Het is routine geworden. Tijd voor jezelf inruimen is daarbij ontzettend belangrijk. Je zit de hele tijd in elkaars energie en het is nodig om daar ook weer uit te stappen. De siësta brengt ons rust. Als de jongste (2) gaat slapen, gaan iedereen wat voor zichzelf doen. Maar we missen de sociale contacten en het sporten. Als dit voorbij is, gaan we waarderen wat altijd zo gewoon voor ons was”.