Blog-5-tips-voor-meer-bewegen-tijdens-de-coronacrisis

07 apr 2020

Kom jij aan genoeg beweging? 5 tips om voldoende te bewegen tijdens de coronacrisis

In beweging blijven is gezond. Door voldoende te bewegen verklein je de kans op allerlei lichamelijke problemen en blijf je fysiek fit. Maar bewegen heeft ook een positief effect op je mentale gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig bewegen minder last hebben van depressieve klachten of stress. Bovendien helpt voldoende bewegen bij het verbeteren van je nachtrust. Daarom adviseren wij je om voldoende te blijven bewegen, juist tijdens deze coronacrisis.

Tegelijkertijd is het niet makkelijk om daar invulling aan te geven. Sportclubs zijn niet meer actief, zwembaden gesloten, fitness centra zijn dicht en je normale routine is onderbroken. We verzamelden een vijftal tips om meer te bewegen voor je!

Onze 5 tips voor meer beweging

 1. Plan dagelijks een vaste tijd voor beweging

  Door dagelijks een vast moment te plannen voor beweging, is het makkelijker om daadwerkelijk te beginnen en dit vol te houden. Stel daarbij kleine doelen die je makkelijk kan behalen om zo gemotiveerd te blijven. Beter een klein doel wel behalen, dan (te) grote doelen niet behalen.

 2. Maak dagelijks een wandeling van 30 minuten

  Als je nog naar buiten mag, maak dan dagelijks een wandeling. Kies een moment dat realistisch is. Als je ‘s morgens tijd hebt om naar buiten te gaan, begin de dag dan met een wandeling. Daglicht, frisse lucht en nieuwe prikkels buiten helpen om je te activeren. Als je een drukke werkdag voor de boeg hebt, dan is het misschien prettiger om tijdens de lunch of aan het einde van de middag naar buiten te gaan. Kies af en toe een nieuwe route om jezelf te prikkelen.

 3. Maak gebruik van workout apps (die hun diensten nu vaak gratis aanbieden!)

  In deze tijd worden veel work outs online aangeboden via apps. Schuif de tafel of bank aan de kant, trek je comfortabele (sport)kleding aan en kies een korte work-out uit die jou interesseert of die je leuk vindt. Een half uurtje kan iedereen volhouden. Trakteer jezelf daarna op een lekkere douche. Hieronder een aantal opties:

 4. Vraag bij je eigen sportclub na of zij nu online sportlessen aanbieden

  Veel sportclubs hebben helaas hun deuren moeten sluiten. Tegelijkertijd proberen deze bedrijven actief te blijven en manieren te vinden om hun leden te ondersteunen in beweging. Neem contact op met jouw fitness club of sportclub om na te vragen welke mogelijkheden er zijn om te blijven bewegen. Zij zijn immers de experts!

 5. Zet beweging in als plezierige activiteit met andere gezinsleden

  Bewegen of sporten met een maatje is vaak plezieriger en makkelijker vol te houden. Ga eens na of je partner en/of kind samen met jou wil bewegen. Zo ja, maak hier dan afspraken over en hou elkaar er aan. Kies een vast tijdstip en spreek af hoe je invulling wil geven aan de activiteit. Maak er vooral ook iets leuks van. Een wandeling kan worden omgetoverd in een speurtocht met stoepkrijt. Een hardloopronde kan je combineren met een paar fysieke opdrachten onderweg (e.g. een extra rondje om elke rode geparkeerde auto’s) waardoor het een parcourtje wordt. Zo investeer je in beweging èn in ontspannen tijd met elkaar.