To do lijst - minder willen moeten

13 nov 2018

Minder willen ‘moeten’

We denken vaak dat we van alles moeten. ‘Ik heb geen keus, dit moet echt. En eigenlijk nu’. ‘Als ik dit niet doe, dan ontstaat er echt een probleem. En tja.. ik ben verantwoordelijk, dus ik moet het doen’. Zomaar een paar gedachtes die je wellicht herkent. Die paar gedachtes kunnen aardig wat stress met zich meebrengen. Zo lang stress tijdelijk is, en je voldoende tijd neemt voor ontspanning, is stress geen enkel probleem. Het zorgt er zelfs voor dat je tijdelijk beter kan presteren. Echter, als je te lang onder stress staat en je onvoldoende tijd hebt om weer op te laden, bestaat het risico dat je opbrandt: een burn-out.

Denkpatroon

Niet iedereen moet van zichzelf zo veel. Jouw collega klapt misschien eerder zijn laptop dicht of mist makkelijker een vergadering. Het ‘ik-moet’-mantra hangt samen met het denkpatroon dat je ontwikkelt vanaf jonge leeftijd. Die denkpatronen worden gevormd door het gezin waarin je opgroeit, de ervaringen op school of in de relaties met je vrienden of een partner. Het is na al die jaren niet makkelijk om dit denkpatroon zomaar te doorbreken. Vaak zouden mensen wel minder willen ‘moeten’. Maar dan komen direct de twijfels boven. Als ik het niet doe, wie doet het dan wel? Hoe ga ik dan om met dat vervelende schuldgevoel? In therapie wordt uitgebreid aandacht aan besteed aan die gedachtes, twijfels en vragen.

Drie fases van behandeling

De behandeling van burn-out richt zich kort samengevat op drie fasen. In de eerste fase leer je weer te ontspannen. Het doel in deze fase is om lichamelijk en mentaal te herstellen van de uitputting. In de tweede fase neem je jouw denkpatronen onder de loep. Met behulp van concrete oefeningen en technieken ga je samen met je behandelaar onderzoeken of jouw automatische gedachtes in een ‘ik-moet-situatie’ wel realistisch zijn. In de derde fase ligt de focus op vooruit kijken waarbij je onderzoekt hoe je weer aan het werk kan gaan in een omgeving die bij jou past. Met de nieuwe mantra onder je arm: ‘de groeten met het moeten’.

Meer weten? DiSofa biedt behandeling voor stressklachten en burn-out.