Stappenplan bij piekerproblemen

30 okt 2018

5-stappenplan om aan de slag te gaan met piekerproblemen

Piekerproblemen kunnen een grote negatieve invloed hebben op je leven en onder meer leiden tot slaapproblemen, concentratieproblemen en stemmingsproblemen. Onderstaand stappenplan helpt je om meer rust te krijgen in je hoofd en daardoor weer lekkerder in je vel te zitten.

Probleem (on)oplosbaar?

Voordat je het stappenplan doorloopt is het belangrijk om te bedenken of het probleem waar je over piekert oplosbaar is of onoplosbaar. Als het een onoplosbaar probleem is heeft het ook geen zin om erover te piekeren. Je hebt er toch geen invloed op. Probeer het probleem dan los te laten en geef jezelf positieve afleiding, zodat je niet meer aan het probleem zult denken.

5-stappenplan

Is het probleem oplosbaar, volg dan de volgende vijf stappen:
Stap 1. Beschrijf het probleem waar je over piekert.
Stap 2: Schrijf de mogelijke oplossingen van dit probleem op.
Stap 3: Noteer van elk van deze oplossingen de gevolgen.
Stap 4: Kies de beste oplossing uit en voer deze uit.
Stap 5: Evalueer of het een handige oplossing was.

Een tip is om elke dag een half uur te plannen waarin je op bovenstaande wijze aan de slag gaat met je piekerproblemen. Hierdoor voorkom je dat je de hele dag door aan het piekeren bent.

Veel succes!

Veel mensen voelen zich bij momenten onzeker en iedereen piekert wel eens. Dit hoeft niet meteen een probleem te zijn. Merk je dat jouw neiging tot piekeren je in de weg zit om goed te kunnen functioneren? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Lees meer over wat DiSofa jou kan bieden.