Winterdip?! Lees de tips van DiSofa

11 feb 2019

Winterdip? 4 tips om deze de baas te blijven

Kortere dagen, druilerig en koud weer: het winterse weer kan van invloed zijn op jouw stemming. Als je je somber of vermoeid voelt, veel slaapt en eet en een verminderde concentratie hebt kan je last hebben van de zogeheten ‘winterdip’ of ‘winterblues’.

Met deze 4 tips blijf jij de winterdip de baas

Tip 1: ga naar buiten!

Vermoed wordt dat de hoeveelheid daglicht een rol speelt bij het ontstaan van de winterdip. In de donkere wintermaanden is er minder daglicht. Bij te weinig daglicht wordt het slaaphormoon melatonine niet alleen ’s avonds aangemaakt, maar ook overdag. Dit kan zorgen voor moeheid en lusteloosheid. Hup naar buiten dus voor een dosis daglicht! Het effect van daglicht buiten is zelfs op een bewolkte, regenachtige dag veel groter dan van kunstlicht binnen.

Tip 2: beweeg

Hoe lastig het ook is om van de bank af te komen, kom in beweging. Bewegen en fysieke inspanning heeft een positieve invloed op je winterdip. Als je kiest voor bijvoorbeeld een wandeling in de buitenlucht, sla je twee vliegen in een klap! Je zal zien dat je je daarna beter voelt.

Tip 3: zoek sociaal contact op

Als je je minder goed voelt, kan je geneigd zijn om contact met anderen te vermijden. Het gevolg is dat je je isoleert en je nog minder goed zal voelen. Praat dus met anderen, bel eens een vriend of ga langs bij familie. Je zal zien dat je gevoelens uiten opluchting kan geven als je last hebt van de ‘winterblues’. Misschien herkennen ze je gevoelens wel, willen ze je steunen of samen op pad gaan.

Tip 4: relativeer je gedachten

Op die stormachtige, grijze dag, kunnen ook je gedachten donkerder kleuren. Iets waar je je normaal niet zo druk om maakt, kan in je hoofd blijven hangen. Probeer eens meer helpende gedachten te formuleren, zoals: “dit is even vervelend, maar het gaat wel weer voorbij”. Dit geldt overigens ook voor de winter in het algemeen. Bedenken dat de winter voorbij gaat en we over een paar maanden de lente verwelkomen, kan je stemming al verbeteren.

Wat DiSofa voor jou kan doen

Merk jij dat bovenstaande tips bij jou niet werken? Of merk je dat met het invallen van de winter de neerslachtigheid erger is dan een ‘dipje’? Wellicht is er dan sprake van een zogeheten seizoensgebonden depressie, oftewel winterdepressie. In dat geval of in het algemeen als je last hebt van depressie, is het verstandig om hulp te zoeken. Lees hier over de behandeling van depressie bij DiSofa.