Tips-om-de-feestdagen-door-te-komen-blog-Disofa

03 dec 2019

Met deze 5 tips kom je de feestmaand door

Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. December is een tijd van samenzijn, gezelligheid, lekker eten en mooie cadeaus. Iets om naar uit te kijken en van te genieten. Maar wat als de druk of de stress overheerst? Wat als het vooral voelt als een verplichting? En wat als dat ten koste gaat van het genieten? Met deze tips kan je toch met plezier de drukke decembermaand doorkomen.

Tip 1: Bedenk wat jij wil

Tijdens deze periode kan je nogal eens het idee hebben dat je ‘geleefd wordt’. Je voelt dat er van alles ‘moet’, bijvoorbeeld dat al vast staat wie je moet uitnodigen, hoe je je kleedt tijdens het kerstdiner en wat er op het menu hoort. Maar is dat wel zo? Bedenk eens wat jij zou willen. Waar voel je je prettig bij en wat voelt juist niet goed? Door bij je eigen wensen stil te staan, is de kans groter dat je ook echt kan genieten.

Tip 2: Maak een realistische planning

Om rust en overzicht te creëren in de decembermaand, kan een goede voorbereiding en een planning uitkomst bieden. Houd voor ogen wat haalbaar en realistisch is, en besteed waar nodig taken uit. En blijf in gedachten houden waar het om draait: een leuke tijd samen.

Tip 3: Accepteer je gevoelens

Misschien ben je geen feestbeest en houd je niet van sociale evenementen. Als je wat introvert bent, kan je daar bijvoorbeeld meer tegenop kijken. Of misschien heb je het gewoon niet zo met de feestdagen. Probeer te accepteren dat dat zo is en dat jij goed bent zoals je bent. Leg jezelf geen hoge eisen op en doe vooral wat bij jou past.

Tip 4: Laat de boosheid achter je

Irritatie om die ene opmerking, onenigheid of meningsverschillen. Ze komen in de beste families voor, maar kunnen als ze onbesproken blijven, groter worden en zo extra druk geven. Ga voor de feestdagen het gesprek aan, uit je gevoel en kijk of je het kan bijleggen. Dat kan enorm opluchten. Als je de boosheid achter je kan laten, voel je je lichter. En grote kans dat de ander dit ook zo ziet, omdat jullie eigenlijk hetzelfde willen: een zorgeloze feestdag.

Tip 5: Neem tijd voor rust en ontspanning

Hoe leuk de feestdagen ook kunnen zijn, het blijft een drukke periode. Neem daarom ook tijd voor jezelf. Wat geeft jou ontspanning? Waar word je rustig van? Door voor, tijdens en na de feestdagen tijd in te plannen voor rust en ontspanning, kan je beter opladen. En dan kan je ook meer genieten van de feestdagen.

Merk je dat je meestal wel uitkijkt naar de feestdagen, maar nu niet? Zie je al langer op tegen sociale gebeurtenissen in het algemeen of merk je geregeld moe te zijn en weinig energie te hebben? Dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. Twijfel je daarover en wil je advies? Vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.