Loslaten: maar hoe dan? Blog DiSofa

22 jul 2019

Loslaten…maar hoe dan?

Je hebt vast ook wel eens goedbedoeld de tip gekregen: laat het los. ‘Allemaal leuk en aardig’, denk je dan waarschijnlijk: ‘Maar hoe dan?’

Hoe laat je los dat je ex vreemd is gegaan? Dat je je lieve moeder zo mist omdat ze er niet meer is? Dat je kind niet lekker in zijn vel zit omdat het gepest wordt op school. Of dat die collega achter jouw rug naar die promotie heeft gesolliciteerd die jij heel graag zou willen hebben. Helaas bestaat er geen standaard recept hoe je dingen kunt of moet loslaten. Loslaten is een persoonlijke aangelegenheid.

5 tips om dingen los te laten

Wat kun je doen om iets los te laten?

  • Maak de balans op. Wil je het wel loslaten? Wat zorgt ervoor dat je er aan vast wilt houden?
  • Onderzoek je gedachten. Als je piekert over de situatie, kunnen je gedachten met je aan de haal gaan. Bedenk je dat gedachten geen feiten hoeven te zijn. Onderzoek je gedachten op hun waarheidsgehalte. Wat is het bewijs voor of tegen deze gedachte?
  • Accepteer je gevoel. Laat het toe. Druk je gevoel niet weg. Je mag boos zijn, verdrietig of zelfs angstig, afhankelijk van de situatie. Het is oke wat jij voelt. Bij onprettige gevoelens hebben we de neiging om ze weg te willen drukken. We willen die gevoelens niet hebben. Je hebt die onprettige gevoelens nodig om dingen te kunnen verwerken. Onderzoek je gevoelens eventueel met behulp van een mindfulness oefening. Merk daarbij op hoe je gevoelens fluctueren. Ook kan het helpen om je gevoelens op te schrijven. Door het op te schrijven kun je het vaak al ordenen.
  • Uit je gevoel. Dat kan door met anderen over de situatie te praten. Door keihard mee te gaan zingen met levensliederen. Door op een boksbal te gaan rammen. Je hele huis van boven tot beneden te gaan soppen. Of door bij de kringloop een set bordjes kopen, er met stift opschrijven wat je dwars zit en vervolgens deze borden lekker kapot te gooien. Dat lucht op!
  • Pas je gedrag aan. Pak de koe bij de horens en los problemen op. Geef je grenzen aan. Kom voor jezelf op. Maak nieuwe herinneringen. In plaats van in een hoekje te gaan zitten simmen of je helemaal terug te trekken uit alle contacten, kun je beter dingen gaan doen die je helpen om je leven weer op te pakken. Ga erop uit. Leuke dingen doen.

Wil je meer informatie over hoe de psychologen van DiSofa jou hierbij kunnen helpen? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan!