Blog: Tips om een sociale angst te overwinnen

23 mei 2019

Last van sociale angst? Dit kan je zelf al doen

Vind je de mening van anderen heel belangrijk? Merk je dat je je in sociale situaties erg bewust bent van jezelf, dat deze veel spanning oproepen en je ze het liefste uit de weg gaat? Veel mensen hebben last van sociale angst of sociale fobie. In Nederland heeft bijna 10% van de bevolking in de loop van zijn of haar leven last van een sociale angststoornis. Het kan je leven erg belemmeren.

Onderstaande tips helpen je als je last hebt van een sociale angst:

  1. Schaam je niet voor je sociale angststoornis en wees open naar mensen die je vertrouwt, zoals vrienden of familieleden. Zij kunnen je helpen om de juiste hulp te krijgen en zelf steun bieden
  2. Zoek informatie over sociale angst, as je er meer over leest kan het daardoor gemakkelijker worden om erover te praten. Ook begrijp je daardoor jezelf wellicht wat beter.
  3. Probeer de sociale situaties die angst opwekken niet te vermijden, ook al is dat juist heel erg moeilijk. Door ze te vermijden wordt de angst alleen maar groter
  4. Accepteer dat je niet altijd iedereen tevreden kunt houden, hoe goed je ook je best doet. Zelf vind je ook niet iedereen even aardig en leuk, iedereen heeft nu eenmaal een andere mening, een andere smaak.
  5. Probeer niet andermans gedachtes in te vullen maar, en dat is heel spannend, vraag aan de ander of het klopt wat je denkt. Soms kloppen je eigen gedachtes niet en door het na te vragen bij de ander kan dit een hoop piekeren, angst en onzekerheid voorkomen.

Een sociale angststoornis is heel goed te behandelen, blijf er daarom niet te lang meer rondlopen. Lees meer over wat DiSofa jou kan bieden.