3 Tips voor meer assertiviteit

05 aug 2019

3 tips voor meer assertiviteit

Assertiviteit. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Misschien is zelfs wel eens tegen je gezegd dat je best wat assertiever mag zijn. Misschien weet je beter wat het niet is, dan wat het wel is.

Als je niet assertief bent, kan dat frustratie en onzekerheid tot gevolg hebben. Onzekerheid of weinig zelfvertrouwen hebben, kan er ook juist voor zorgen dat je weinig assertief bent.

Assertief zijn: wat is dat?

Zoek je het woord op in de Dikke Van Dale, dan zie je dat ‘assertief zijn’ wordt omschreven als ‘zelfverzekerd’ en ‘zelfbewust’ zijn. En ‘assertiviteit’ als jezelf durven zijn.

Assertieve mensen zijn niet per se de mensen die het hoogste woord hebben. Of die alleen maar aan zichzelf denken. Bij assertiviteit gaat het om de relatie tussen mensen. Assertief zijn is voor jezelf opkomen zonder daarbij de gevoelens van de ander tekort te doen. Het is geen karaktereigenschap, maar bestaat uit vaardigheden die je kunt leren. Iemand die assertief is durft nee te zeggen, geeft grenzen duidelijk aan en kan kritiek geven en ontvangen.

Tips om zelf assertiever te worden

  • Zeg eens nee. Begin met iets relatief makkelijks. Zoals bij alle nieuwe dingen die je leert, zul je moeten gaan oefenen. Maak het jezelf dus niet te moeilijk in het begin. Als je partner vraagt of jij wilt stofzuigen zodat hij of zij kan gaan sporten, zeg dan eens nee. Je hoeft niet uit te leggen waarom je nee zegt. Een simpel “nee” volstaat. En wees nou eerlijk: Jij hebt toch vast ook wel iets leukers te doen dan stofzuigen?
  • Kom eens wat vaker voor jezelf op en geef aan wat jij nodig hebt. Wat wil jij? Wat voel jij? Communiceer daarbij vanuit jezelf. Niemand kan in twijfel trekken wat jij voelt. Geef aan dat het gedrag van de ander je boos, verdrietig of bang maakt. Merk het verschil op tussen: “Ik vind het niet fijn dat jij je vieze sokken niet opruimt. Ik zou graag willen dat je ze voortaan in de wasmand doet” en “Jij ruimt ook nooit je vieze sokken op.” In welk geval zou jij zelf het meest genegen zijn om je gedrag te veranderen?
  • Aanvaard een compliment. Een compliment krijgen kan soms lastig zijn. Het kan ervoor zorgen dat je je ongemakkelijk voelt, omdat je niet weet hoe je moet reageren. Iedere vrouw herkent wel het volgende: je krijgt een compliment omdat je een leuke jurk aan hebt. Wat doe je (en veel vrouwen met jou)? Je zegt: “Heb ik gekocht in de uitverkoop” of “Oh, dat is al een oud ding”. Zeg dan de volgende keer eens: “Dankjewel. Ik vind hem zelf ook mooi.” En merk op wat voor gevoel dat jou geeft.

 

Vind jij het lastig om hier zelf mee aan de slag te gaan of heb je er zoveel last van dat je niet assertief genoeg bent dat je er hulp bij nodig hebt? Meld je aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.