Blog-DiSofa-hoezo-roze-wolk

02 mrt 2020

Hoezo roze wolk?

Na 9 maanden zwangerschap heb je dan eindelijk je baby in je armen. Het moment direct na de bevalling waarvan iedereen zegt dat je op een roze wolk zit en waarin je overspoeld wordt door een intens geluksgevoel. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de moeders deze ‘roze wolk’ niet ervaart. Helaas kan het voelen als een taboe om gevoelens als somberheid, angst of onzekerheid na de bevalling te bespreken; je hoort immers blij te zijn met je geboorte van je kindje!

Grijze wolk

Een baby krijgen verandert veel in je leven. Als je daar de hormoonwisselingen en een mogelijk slaaptekort bij optelt, dan is het niet verwonderlijk dat de roze wolk soms meer aanvoelt als een grijze donderwolk. Maar niet op een roze wolk zitten is heel normaal en betekent niet dat je niet blij bent met je baby!

De band met je baby

Mede door deze grijze wolk kun je als jonge moeder ook twijfels hebben over de band met je baby. Vaak horen we bij DiSofa gedachten als: ‘je moet vanaf de bevalling overspoeld worden door liefde voor je baby’ en ‘als moeder moet je instinctief weten wat je kleine wil, maar dat weet ik helemaal niet’.

Het hebben van deze gedachten kan veel schuldgevoelens en onzekerheid met zich kan meebrengen. De band met je kleine mag tijd krijgen om te groeien. Je moet elkaar immers leren kennen! Naarmate je baby ouder wordt en je meer en meer in je moederrol groeit, versterkt de band met je kleine. Geef jezelf hiervoor de tijd!

Hoe verder?

  • Geef jezelf de tijd om je baby te leren kennen en te groeien in je moederrol
  • Bespreek je gevoelens met je partner, familie of een goede vriend/vriendin
  • Gebruik de tijd dat je baby slaapt om zelf uit te rusten, of vraag iemand op je baby te letten zodat je even tijd voor jezelf hebt
  • Zorg goed voor jezelf met gezonde voeding en beweging
  • Wees niet te veeleisend voor jezelf. Neem de tijd om uit te vinden wat je baby nodig heeft.
  • Geef jezelf de ruimte om een nieuw ritme te vinden in je dagelijkse bezigheden

Herken je deze gevoelens? Zoek dan steun en praat er over met iemand uit je omgeving. Merk je dat je psychische klachten langer dan 2 à 3 weken blijven bestaan en zou je hier graag steun bij willen krijgen? Vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan bij DiSofa.