Blog DiSofa - Hoe vertel je je naasten over jouw psychische problemen?

28 apr 2020

Praten over psychische problemen: hoe vertel je dat je naasten?

Het kan soms lastig zijn om met anderen te praten over je psychische problemen. Daarbij speelt onzekerheid of schaamte vaak een rol. Wat zullen anderen van me vinden? Zullen ze me raar vinden en me anders gaan behandelen? Toch kan het je helpen om wel te vertellen over je psychische problemen. Vaak reageert de ander begripvol en krijg je steun van de ander. Daarnaast komen psychische stoornissen veel voor en opent het ook voor de ander de deur om over zijn of haar psychische problemen te praten.

Aarzel jij of je iemand uit je omgeving wil vertellen over je psychische problemen? We gaven je eerder tips over Wat vertel kinderen over jouw psychische situatie. Hieronder volgen een aantal tips die kunnen helpen om het makkelijker bespreekbaar te maken.

Praten over psychische problemen: 6 tips

Bedenk welke mensen je er wel en niet over wilt vertellen

Voor de een kan het fijn voelen om tegen veel mensen open te zijn en voor de ander is het prettiger het met 1 of een paar mensen te delen. Daarin is geen goed of fout, kijk wat het beste bij jou past en waar jij behoefte aan hebt.

Accepteer je gevoel maar laat je er niet door leiden

Vertellen over je psychische problemen kan gepaard gaan met gevoelens van onzekerheid en schaamte. En ook al weet je misschien rationeel wel dat dit niet nodig is, toch komen die gevoelens af en toe om de hoek kijken. Accepteer dat die gevoelens er nu eenmaal af en toe zijn en dat dat mag. Maar laat je niet teveel tegenhouden door dit gevoel.

Bedenk van te voren wat je wel en niet wilt vertellen

Als je besluit om open te zijn over je psychische problemen wil dit niet zeggen dat je verplicht bent je hele ziel en zaligheid aan de ander te vertellen. Je hebt hierin zelf de keuze om te bepalen wat je wel kwijt wilt en wat je voor jezelf wilt houden. Soms hebben mensen het idee dat ze eerlijk moeten zijn en dat dat betekent dat alles besproken moet worden. Maar dat is niet nodig, het is niet zo dat de ander recht heeft op je hele verhaal. Jij bepaalt uiteindelijk wat je wilt vertellen aan de ander.

Kies een geschikt moment

Het is fijn om de tijd en ruimte te hebben als je iets persoonlijks aan de ander vertelt. Dus bij voorkeur niet op een verjaardag of een andere gelegenheid waar je makkelijk gestoord kunt worden of waar de tijd van de ander misschien beperkt is. Kies een moment uit waarbij je beide de tijd hebt om het gesprek te voeren.

Denk na over je verwachtingen van het gesprek

Het liefste wil je natuurlijk een begripvolle reactie op je verhaal, en geregeld zal dit ook zo zijn. Maar het kan natuurlijk ook dat de ander overdonderd is, niet goed weet wat te zeggen of misschien juist niet helpende dingen zegt. Bedenk dan dat de ander dat niet doet om jou een slecht gevoel te geven, maar waarschijnlijk niet weet hoe ermee om te gaan. Geef de ander ook de tijd.

Maak het niet te zwaar

Zeker als je voor het eerst over je psychische problemen praat kan het helpen om geen zwaar gesprek te voeren, maar het eerst licht te houden. Je kunt beginnen met informatie geven over je psychische problemen en bijvoorbeeld later meer vertellen over hoe dit voor jou is.

Mocht je naast het bespreken met je naasten ook eens met een psycholoog over je psychische klachten willen praten, vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij ons aan.