Blog 5 tips om eetbuien te bedwingen

04 mrt 2019

5 tips om eetbuien te bedwingen

Bijna iedereen heeft wel eens een eetbui waarin je meer eet dan je van te voren had bedacht. Een stukje chocola wordt de hele reep, een handje chips wordt de hele zak en zo zijn er talloze andere voorbeelden.

Een eetbui komt niet alleen

Vaak gaat zo’n eetbui achteraf gepaard met schuld of schaamtegevoelens. Dat is niet altijd terecht. Van één reep chocola of zak chips wordt je uiteraard niet meteen dik of ziek. Dat is dus niet direct een probleem. Echter, die ene eetbui komt meestal niet alleen. Vaak passen die eetbuien binnen een langer bestaand patroon van overmatig eten waarbij mensen moeite hebben om dat patroon te doorbreken of controle te krijgen over hun eetgedrag. En dat is wel een probleem.

Een eetbui kan ook gelden als een manier om met een moeilijke situatie om te gaan. Zo stellen mensen een moeilijke klus of probleem uit door eerst te gaan eten, het effect van eten dempt negatieve gevoelens of biedt een welkome afleiding als men zich verveelt. Op de korte termijn geeft dat een prettig gevoel. Op de lange termijn blijven de problemen echter bestaan of worden ze zelfs groter.

Overgewicht en obesitas neemt bijvoorbeeld in Westerse landen snel toe en bedreigt in hoge mate de volksgezondheid. Obesitas is nauw verbonden met allerlei lichamelijke aandoeningen waaronder verschillende vormen van kanker, diabetes type II, gewrichtsklachten, slaapapneu en hart- en vaatziekten. Alhoewel obesitas als een lichamelijk probleem wordt gezien, gaat dit vaak gepaard met psychische klachten zoals paniek, gevoelens van somberheid of een negatief zelfbeeld.

Wat kan je zelf doen om controle te krijgen op eetbuien?

Hou een eetdagboek bij

Veel mensen vinden het moeilijk om een eetdagboek bij te houden. Ze schamen zich of worden geconfronteerd met vervelende gevoelens. Het geeft echter helder inzicht, waardoor mensen meer gemotiveerd raken om te veranderen.

Luister naar je lichaam

Mensen met overgewicht schenken vaak nauwelijks aandacht aan hongergevoelens en gevoelens van verzadiging tijdens het eten. Schrijf eens een week lang op wat je voelt in je lichaam voor, tijdens en 20 minuten na het eten. Zo train je je lichaam en je geest om op te merken wanneer je trek hebt en wanneer je genoeg gegeten hebt.

Aandachtig eten

Mensen eten vaak snel en proeven bijna niets. Met aandacht eten doe je door kleine hapjes te nemen, je eten te bekijken en te ruiken, goed te kauwen en je mes en vork neer te leggen terwijl je proeft. Zo ontdekken mensen vaak dat ze dingen eten die ze eigenlijk niet lekker vinden of dat ze al genoeg hebben gehad.

Sla geen maaltijden over

Als je een maaltijd overslaat, denk je vaak de hele dag aan eten. De kans is groot dat je uiteindelijk overstag gaat en meer gaat eten dan nodig is. Kies voor een gezonde, voedzame maaltijd op vaste tijden. Je lichaam went aan dat ritme, waardoor eetbuien minder voorkomen.

Deel negatieve emoties met anderen

Eetbuien komen vaak voor om negatieve emoties te dempen. Door te gaan eten voel je je tijdelijk minder gespannen, eenzaam of verdrietig. Daarna komen die emoties helaas in in meer of mindere mate altijd weer terug. Een eetbui is daarom geen oplossing. Het is effectiever om je emoties met iemand anders te delen. Daardoor neemt de onrust af en zijn gevoelens beter te verdragen.

Deze vijf tips zijn een eerste stap in het leren omgaan met eetbuien. Dit is niet altijd voldoende om het eetbuienpatroon te doorbreken en grip te krijgen op je eetbuien. In dat geval is cognitieve gedragstherapie de aangewezen behandelvorm voor het leren omgaan met eetbuien.

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om meer te horen over onze behandelmogelijkheden en werkwijze. De behandeling wordt in de meeste gevallen volledig vergoed door je verzekeraar.